Tölgyfa, Tömörfa bútorok

Klasszikus tömörfa bútor alapanyag: a tölgyfa

TEAKhome tölgyfa bútorok

Ha tömörfa bútorra gondolsz, valószínűleg a tölgyfa jut először az eszedbe. Nagyon régóta használják, mert kemény, tartós, ellenálló. A tölgyfa egy igazán nemes anyag, amit évszázadok óta számos kultúrában tisztelet övez. A tölgyfából készített tömörfa bútorok pedig valódi értéket képviselnek, és generációkon keresztül öröklődnek. Sok érdekesség, hiedelem is kapcsolódik hozzá, ami megalapozta ezt a megbecsülést.

A tölgyfa mítosza

TEAKhome tölgyfa bútorok

A tölgy már az ókori görögöknél és a rómaiaknál is fontos jelkép volt. A görögök tölgyfa leveleinek susogásából jósoltak, mert hitük szerint Dodona-tölgyfáiban benne él Zeusz főisten. A római hadseregben arany tölgykoszorúval tüntették ki azt, aki egy másik római polgár életét megmentette. A keltáknál az élet fáját jelentette, ami összeköti az eget és a földet; a szent fákat kivágni tilos volt. Mivel a tölgy vonzza a villámcsapást, ezért kapcsolódott Zeuszhoz a görög mitológiában, vagy Thor istenéhez, aki a mennydörgés, termékenység és vihar istene volt a germán hitvilágban. Hadi szimbólumként is megjelent, például a Magyar Honvédség egyik alapszimbóluma.

A tölgyfa felhasználása

Ismerjük meg egy kicsit közelebbről ezt a fát, ami nem csak Európában elterjedt! Gondoltad volna, hogy a tölgynek 300 alfaja van, és nem csak Európában, hanem Ázsiában és Amerikában is megtalálhatóak? Bár Afrikának különálló tölgye nincs, de északi részén is terem néhány dél-európai tölgy.

Annak ellenére, hogy ilyen sokféle fajtája létezik, minden tölgyre jellemző a repedezett törzs, de levele lehet egynyári vagy örökzöld. Az örökzöld fajták levele különbözhet az itthon megszokottól, inkább hosszúkás, tagoltalan. A különböző fajok megjelenése is rendkívül változatos, hiszen az alacsony cserjéktől a 35 méter magas fákig terjed a skála.

Mitől vált annyira népszerűvé a tölgyfa? Tartós ipari fa, ezért széles körben alkalmazható: épület-, talp- és bányafának is alkalmas. Természetesen a bútorgyártásban is nagyon népszerű, hiszen egy jól megmunkálható keményfáról van szó. A tölgyfát a belsőépítészetben is szívesen használják: lépcső, parketta, korlát alapanyagaként is lenyűgöző. Most szomorú aktualitása van a Notre Dame-nak, hiszen egy hatalmas tűz tett benne óriási károkat néhány napja, és aminek a gerendái szintén tölgyfából készültek.

De hordókat is gyártanak belőle, ami a bornak, whiskey-nek vagy brandy-nek különleges illat-és ízvilágot biztosít. Sőt, a sajtok, hal vagy húsok füstöléséhez is használnak tölgyfát, ami csodás aromát ad az ételeknek.

KARL tölgyfa és kerámia mosdószekrény 60

KARL tölgyfa és kerámia mosdószekrény 60

 

KARL tölgyfa és kerámia mosdószekrény 60

KARL tölgyfa és kerámia mosdószekrény 60

A tölgyfa tulajdonságai

A tömör tölgyfa bútorok megfelelő körülmények között rendkívül tartósak. Ami bizony több száz évet jelent! Hogy pontosan mennyit, az attól függ, hogy beltéren vagy kültéren használjuk –e, és mennyire van kitéve az időjárásnak, illetve kapott -e felületkezelést a bútor.

  • védőkezelés nélkül, földdel érintkezve: 10-20 év
  • külső térben, védőkezelés nélkül: 70-80-120 év
  • tető alatt: 100-160-200 év
  • víz alatt: 300-500-800 év
  • belső térben (állandóan száraz állapotban): 600-1000 év

Ami fontos, hogy kertibútorként is használható, és a megfelelő felületkezeléssel és védelemmel több generációs darabként funkcionálnak majd. A TEAKhome kínálatában gyönyörű tölgyfa fürdőszoba bútorok is megtalálhatóak, melyek olyan felületkezelést kaptak, hogy kiválóan bírják a fürdő párás levegőjét is.

PABLO tölgyfa szekrény 220

PABLO tölgyfa szekrény 220

Tömör tölgyfa bútorok a TEAKshopban

A TEAKhome tölgyfa bútorainak alapanyaga Ázsiából származik, hiszen minden bútorunkat Indonéziában gyártják a helyi kiváló minőségű faanyagok felhasználásával, kézzel, egyedileg.

A tölgyfa bútorok árnyalata általában világos (fehér) vagy vöröses tónusú. Mivel évszázadok óta használják, természetesen a klasszikus stílusú bútorokhoz tökéletesen passzol ez a nemes faanyag, de a modern formatervezés is kifejezetten illik hozzá. Ráadásul különböző anyagok párosításával igazán izgalmas bútorok születhetnek. Az OSCAR tölgyfa szekrény esetében például a skandináv stílust újragondolva a tölgyfát rézzel ötvözve készült el ez a modern, kissé bohókás darab. 

OSCAR tölgyfa szekrény 240

OSCAR tölgyfa szekrény 240

A manapság rendkívül népszerű vintage stílushoz is tökéletes alapanyag a tölgy, hiszen a finoman ívelt vonalak kifinomultságot és eleganciát kölcsönöznek, amit tovább erősít ez a klasszikus faanyag.  A LOUISE és a HERMIONE kollekció darabjai ezt a stílust viszik az otthonodba.

LOUISE tölgyfa fürdőszoba szekrény dupla mosdóval 180

LOUISE tölgyfa fürdőszoba szekrény dupla mosdóval 180

 

HERMIONE fenyő fürdőszoba szekrény mosdóval 170

HERMIONE fenyő fürdőszoba szekrény mosdóval 170 1

 

A modern, letisztult, minimalista formatervezés is közel áll ehhez a fához, amit az EASY vagy a SERENA kollekciókban találhatsz meg, amelyek a teakfa mellett tölgyből is rendelhetők. De nem csak szekrények, hanem kanapé, fotel vagy akár tükör is elérhető a TEAKshopban tömör tölgyfából!

EASY tölgyfa és lávakő fürdőszoba szekrény 80

EASY tölgyfa és lávakő fürdőszoba szekrény 80

 

EASY tölgyfa fürdőszoba szekrény dupla kerámia mosdóval 120

EASY tölgyfa fürdőszoba szekrény dupla kerámia mosdóval 120

 

SERENA tölgyfa fürdőszoba szekrény 165

SERENA tölgyfa fürdőszoba szekrény 165

Megigéztek a tömör tölgyfa bútorok? Ha valami klasszikus, időtálló, tekintélyt parancsoló bútorra vágysz, remek választás lehet a tölgyfa! Itt tudsz válogatni a shopban!

Back to list

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük