Teakfa, Tömörfa bútorok

A teakfa története és a gyarmatosítás

tömörfa bútor ára

A tömör teakfa bútoraink a világ egyik legértékesebb fájából készülnek. De miért is szerettünk bele a teakfába? Honnan származik ez a növény? Mire használták a teakfát? Miért került Európába?

MARCEAU teakfa pad 120Hogyan került a teakfa Európába?

A teakfa egy egzotikus fafajta, ami Dél-kelet Ázsiából származik. Már a 7. századtól használták a gazdagok rezidenciáinak a díszítésére, fafaragó művészek készítettek belőle műalkotásokat. Európába először a hollandokon keresztül jutott el a gyarmatosítások korában a 18. században, amikor a Holland Kelet Indiai Társaságoz került Java szigetének északi része.

Miután felfedezték, milyen kivételes alapanyag, hiszen nem korhad, hajóépítésre kezdték használni. Ez a fa olaj- és gumitartalmának köszönhető, ami a szárítás után is megmarad, ellentétben más fafajtákkal. Elsősorban a fedélzethez és a hajó belső tereihez használták a teakfát.  Miután az európai tölgyfaerdőket eddigre már nagyrészt kimerítették, a teakfa lépett a helyébe mint hajóépítésre alkalmas alapanyag.

teakfa deszka pallo lap teakhomeA teakfa útja Ázsiából

1882-ben egy dán hajóskapitány, bizonyos Hans Niels Andersen azzal a hírrel tért vissza Bangkokba, hogy a teakfa szállítmányát Liverpoolban haszonnal tudták eladni. Ezt követően az aranylázhoz hasonló „teakfaláz” lett úrrá a térségen, főleg Burmában és Thaiföld északi részén. Teakfa üzérek jelentek meg, akik közül sokan legendás alakokká váltak és hatalmas vagyonra tettek szert. A legtöbben közülük brit társaságok alkalmazásában álltak.

Az európai teakfa kereskedők munkája nem volt könnyű. Hónapokat töltöttek a dzsungelben a munkásaikkal, elefántokkal és lovakkal együtt. A fát nem vágták ki rögtön, de körben kivágták egy sávban a kérgét, hogy kiszáradjon. A száradás akár 1-2 évig is eltartott. Erre azért volt szükség, mert rendkívül nehéz, súlyos fa, nem tudták volna elszállítani.

Száradás után könnyebbé válik, ekkor döntötték ki a teakfákat, majd monszun idején elefántok segítségével elvontatták őket egy patakig, leúsztatták mellékfolyókon keresztül egy főfolyamig mint a Yon, Nan vagy a Ping. A rönkök folytatták az útjukat egészen Bangkokig, ahol hajóépítésre alkalmas széles deszkák formájában jutottak el Európába.

Kimerülő teakfa erdők

Miután az európai gyarmatosítók felfedezték, hogy milyen páratlan alapanyag ez a fafajta hajóépítéshez, intenzíven kezdték el felhasználni. Rendkívül értékes exportcikké vált, így az európai gyarmatosítók, főként a britek a 19. században, minden ürügyet megragadtak ezeknek a területeknek az elfoglalására.

FRIDA teakfa szekrény 205

Mivel a kivágott fák újratelepítésére nem sok gondot fordítottak, ezért a 19. század közepére már látható következményei voltak az erdőirtásoknak. Az 1910-20-as években például Thaiföld északi részéről évente 50.000-100.000 tonna teakfát exportáltak. Nem meglepő, hogy az 1930-as évekre a legtöbb teakfa erdőt kiirtották. Ezen országok kormányai azóta is törvényekkel próbálják megállítani a folyamatot és valóban komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy újra telepítsék az ültetvényeket. Ezért is olyan nehéz manapság hozzájutni indonéz teakfához.

JACOB falra szerelhető teakfa mosdószekrénY 80

Ismerd meg tömör teakfa bútorainkat, melyeket kézzel készítenek indonéz teakfa felhasználásával francia design alapján. Kattints ide a webáruház kínálatához!

Back to list

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük