Fürdőszoba bútorok, Tömörfa bútorok

A legtöbben ezeket a hibákat követik el fürdőszoba felújításakor

Fürdőszoba felújítás során nagyon sok szempontot kell figyelembe venni, hiszen ez a lakás egyik legspeciálisabb helyisége. Nem könnyű megtalálni a harmóniát a berendezés, csempék és szaniterek között, amit ráadásul gyakran a fürdőszoba alaprajza is nehezít. Ez az a helyiség, amit valóban hosszú távra terveznek, hiszen egy felújítás igencsak költséges és időigényes munka. Spórold meg a későbbi idegeskedést már a tervezésnél!

 

UGO teakfa fürdőszoba polc 100

Legyen elképzelésed arról, hogy milyen fürdőszobát szeretnél!

A tipikus fürdőszoba hibák egyik dobogósa szinte minden lakberendezési tanácsadó oldalon. A felújítás előtt csak úgy elindulnak a szakboltokba bármiféle elképzelés nélkül. Ha nincs meg az irányvonal, akkor tanácstalanul járnak körbe-körbe az üzletben, a megváltó ihletet várva. Ez amellett, hogy rengeteg elpazarolt időbe kerül, még ráfizetés is lehet, mert a végén választanak valamit, amit később megbánnak. Vagy egymáshoz nem illő dolgokat vásárolnak össze, ami csak akkor derül ki, amikor be akarják őket szerelni.

 

EASY tölgyfa és kerámia fürdőszoba szekrény 80

EASY tölgyfa és kerámia fürdőszoba szekrény 80

 

Illetve gondoljuk végig, hogy mire van szükségünk. Hány mosdó, mekkora szekrény, különálló polc, milyen tükör… Nézzük a dolgok praktikus oldalát! Gondoljuk végig, hogy hány tagú a család és mit tartunk a fürdőszobában. Jobb először az interneten inspirálódni vagy lakberendezési magazinokban lapozgatni. Ha végképp nem megy, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy megkeresünk egy lakberendezőt.

 

BAKER teakfa fürdőszoba szekrény 115

BAKER teakfa fürdőszoba szekrény 115

 

Túlságosan ragaszkodnak a design lakberendezési fotókon látott fürdőszobához

Amikor inspirálódunk, nagyon vigyázzunk, hogy nem szabad túlzásba esni. A képeken beállított csodás belső terek csak kis valószínűséggel feleltethetőek meg a saját fürdőszobánk méreteinek, elrendezéseinek. Inkább a stílust, a színeket, az összhatást vagy egy-egy elemet érdemes felhasználni. Ehhez kapcsolódik az is, hogy nem tanácsos a trendeket követni, sokkal fontosabb a stílusunkhoz passzoló berendezés kialakítása. A trendek jönnek-mennek, ezért inkább időtálló, stílusos darabokat válasszunk. Írtunk korábban például a márvány mosdókról, ami egy elegáns, nemes, időtálló anyag, és felette áll a trendeknek.

 

TYPO teakfa fürdőszoba szekrény, felfüggesztett 90

TYPO teakfa fürdőszoba szekrény, felfüggesztett 90

 

SLATS teakfa és márvány fürdőszoba szekrény, keskeny 150

SLATS teakfa és márvány fürdőszoba szekrény, keskeny 150

 

Kevés a rakodóhely a fürdőszobában

A tárolás kérdése gyakorlatilag az egész otthonunkra nézve különösen fontos kérdés, és sokan elvéreznek ebben a témában. A fürdőszobai tárolás a helyiség méretei miatt sokszor kényes téma, mert túl kicsi a fürdő mérete. De a túlságosan nagy alapterület is ugyanolyan problematikus lehet. Ráadásul a fürdőszobában rengeteg a sok apróság, pipere, amiket nem könnyű esztétikusan tárolni. Gyakran alkalmaznak például falba süllyesztett polcokat a kádnál, ahová a tusfürdőket elhelyezhetjük. De érdemes olyan tükröt felszerelni, ami polc vagy kis szekrény is egyben. Praktikus megoldás, ha vannak nyitott polcok és zárt szekrények is. Mindig vegyük figyelembe a helyiséget használók számát, hogy mindenki dolgainak jusson elegendő hely. A tökéletes fürdőszobai polc választásához itt adtunk tippeket.

 

JILL teakfa tükör 43x43

JILL teakfa tükör 43×43

 

LINE teakfa és márvány mosdószekrény 85

LINE teakfa és márvány mosdószekrény 85

 

A kád, mosdó és WC rossz elhelyezése

Bár szerencsésebb, ha a WC külön helyiségbe kerül, de sok esetben ez nem megoldható. Ilyenkor érdemes figyelni arra, hogy jól tervezzük meg, melyik, hová kerül. Ha lehetséges, a WC mindig a legtávolabbi sarokba kerüljön. Az sem túl kényelmes megoldás, ha az ajtó rányílik a WC-re. Arra is figyeljünk, hogy a helyiség adottságaihoz leginkább illeszkedő szanitert válasszuk. Kádból is már rendkívül széles a termékpaletta (szabadon álló kádtól a sarokkádig), hogy a kis fürdőszobától a nagy fürdőig, mindenhová megtaláljuk a tökéleteset. Ahol pedig nem jöhet szóba a kád, zuhanykabint építhetünk be. Egy üvegkabinnal például nagyobbnak láttathatjuk a teret. A lényeg az, hogy mindig a helyiséghez igazodjunk.

 

JILL teakfa és kerámia szekrény 80

JILL teakfa és kerámia szekrény 80

 

LINE teakfa tükrös polc 130

LINE teakfa tükrös polc 130

 

Csempe vásárlás buktatói

A csempe kritikus pont a fürdőszoba felújítás során. Ha nem megfelelő csempét választunk, azzal agyonvághatjuk az egész fürdő összképét. Gyakori hiba a túl harsány, színes burkolat, vagy a kis helyiségbe olyan mintás csempe választása, ami összenyomja az amúgy is kicsi teret. A burkolat esetében nem csak a fürdőszoba, hanem az egész lakás szempontjából tervezzünk. Nem tanácsos minden egyes helyiségbe más-más csempét, járólapot választani, mert a sokféle burkolat felszabdalja a teret.

A vásárolt mennyiséggel is gyakran adódnak problémák, mert tipikusan alultervezik a beszerzendő mennyiséget. A kiszámolt mennyiséghez még adjuk hozzá a vágásnál várható veszteséget, és a későbbiekben bekövetkező javításokat (csőtörés, kádcsere stb) is. Nem valószínű, hogy évekkel később még mindig elérhető lesz az általunk választott burkolat.

Hasznos tipp, hogy a csempéket ne a burkoló szakember megjelenése előtt 1-2 nappal akarjuk beszerezni, mert elképzelhető, hogy rendelni kell az üzletnek a kívánt mennyiséget. És ezzel csak magunknak okozunk bosszúságot és csúszást. Manapság, amikor –finoman szólva- nem könnyű szakembert találni, nagy öngólt rúghatunk ezzel.

 

LIV mangófa fürdőszobai szekrény 100

LIV mangófa fürdőszobai szekrény 100

 

Diszharmonikus összkép

Fontos, hogy a színek és anyagok összhangban legyenek egymással, különben nyomasztó vagy giccses lesz a végeredmény. Kerülni kell a túl sok dekorációt, még ha nagyon nagy is kísértés. A színekkel is vigyázzunk! Nem biztos, hogy két külön-külön csodás árnyalat egymással is jól mutat. Az sem jó, ha túl kevés a szín, de a túl soktól is tartózkodjunk. Játszhatunk a kontrasztokkal vagy a kiegészítők színeivel. Nem feltétlenül a burkolatnak kell nagyon extrémnek lennie. A mintákkal is csínján bánjunk, a kevesebb több elvét követve.

A burkolatnak, szanitereknek és a fürdőszoba bútoroknak passzolnia kell egymáshoz. A csempével kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy ha mindent körbecsempézünk, az hideggé teheti a teret. Ezért oda, ahol nem kell feltétlenül csempe, akár faburkolatot is választhatunk. Például a teakfa ehhez is tökéletes választás, hiszen természetes vízálló tulajdonságainak köszönhetően nem korhad, nem penészesedik, nem vetemedik el. A teakfáról itt olvashatsz részletesebben. Ezért is bátran választhatod tömör teakfa bútorainkat a fürdőszobádba, ha szereted a természetes anyagokat. Nem beszélve terrazzo, kő és márvány mosdóinkról, amik tökéletesen illenek egymáshoz.

 

MIA márvány mosdó, sötét szürke

MIA márvány mosdó, sötét szürke

 

 

Beszerző körút méretek nélkül

Banálisnak tűnhet, de meglehetősen gyakori hiba. Csak úgy indulj el vásárolni fürdőszoba felújítás előtt, ha pontos méretekkel, alaprajzzal felszerelkezve indulsz neki a feladatnak. A szaküzletben úgyis az lesz az első kérdés, hogy mennyi csempére, milyen széles fürdőszoba bútorra van szükséged. Könnyebb és gyorsabb lesz az egész, ha minden paramétert tudsz.

 

SOHO tölgyfa fürdőszoba szekrény 125

SOHO tölgyfa fürdőszoba szekrény 125

 

Biztonsági kérdések

A fürdőszoba vizes helyiség, amivel nem mondtunk újdonságot, de a tervezésnél ezt első helyen kell figyelembe venni. Ezért a fürdőszoba felújítás különösen nagy körültekintést igényel. Létezik egy szabvány erre vonatkozólag, amely nagy hangsúlyt fektet a fürdőkádat vagy zuhanyt körülvevő meghatározott sávokra. Nem mindegy hová szereljük fel a konnektorokat, elektromos berendezéseket. Egy korszerű fürdőszobában már elszívó ventilátorokkal is kell számolni, ami segít a szagelszívásban és a páraelszívásban, de a beszerelésüknek meg kell felelnie az előírásoknak, hogy biztonságosan használhassuk őket.

Ide tartozik még a tisztítószerek biztonságos tárolása vagy csúszásgátlós padló választása. Ha szükséges, kapaszkodók kialakítása, lekerekített élek alkalmazása. A fürdőszoba felújítás során nem csak a design a fontos, hanem a biztonság is!

 

KWARTO tölgyfa fürdőszoba szekrény 110

KWARTO tölgyfa fürdőszoba szekrény 110

 

Világítás a fürdőszobában

Különösen fontos, hogy milyen a fürdőszoba megvilágítása, ha nem rendelkezik saját ablakkal, így a természetes fény nem jut be a helyiségbe. A tükrök szétszórják a fényt, ami még világosabbá varázsolja a fürdőt, még akkor is, ha nem túl nagy az alapterülete. Bátran válassz designos tükröt a fürdőszobádba! Segítséget az ideális tükör beszerzéséhez itt találsz, a fürdőszoba felújítás előtt hasznos olvasmány.

 

WAVE 120 teakfa és kerámia fürdőszoba szekrény 120

WAVE 120 teakfa és kerámia fürdőszoba szekrény 120

 

Ha elolvastad a cikket, akkor gondold végig, milyen az álom fürdőszobád, keress hozzá inspirációt, mérd le a helyiséget, és irány a beszerzőkörút!

Éppen fürdőszoba tervezésben vagy felújításban vagy? Ha aktuális a téma, akkor nézz szét a fürdőszobai termékeink között! Stílusos, modern darabok közül választhatsz. Tömörfa bútorok, polcok, tükrök és egyedi kőmosdók egyedülálló választékát találod a TEAKshopban. Ha pedig kérdésed van, keresd Katalint! Kattints ide!

Back to list

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük