Mangófa, Tömörfa bútorok

Árnyalatokban gazdag mangófa bútorok

GABRIELLE mangófa szekrény 100x100

Tömörfa bútorainkat bemutató sorozatunk következő részében a csodálatos mangófa bútorokkal ismerkedhetsz meg. Tudtad, hogy a mangófa az indiaiak szent fája? A mangót mint gyümölcsöt itthon is sokan ismerik és szeretik, sőt, a bátrabbak a magjából fát nevelnek. Ami egyébként nem is olyan bonyolult annak ellenére, hogy egy egzotikus fafajtáról van szó. A fa törzse tökéletes alapanyag a tömörfa bútorok gyártásához is, mert kiváló a minősége, és ráadásul könnyen fenntartható növény, bátran kitermelhető.

RAFAEL mangófa szekrény, 2 ajtóval 160

A mangófáról dióhéjban 🙂

Ahogy fentebb már olvashattad, a mangófa az indiaiak szent fája, itt van a növény őshazája. A mangóliget volt Buddha pihenőhelye a legenda szerint. A mangó Brahma isten jelképe, az Univerzum megtestesítője. Gyönyörű mitológia húzódik meg mögötte. A portugálok révén került aztán Afrikába, Európába pedig angol utazók révén jutott el a híre. A keleti gyümölcsök királynőjeként beszéltek róla az utazók.

A távol-keleten a mangó a szerelem szimbóluma és a gyermekáldás megsegítőjeként tartják számon. Nem csoda, hogy esküvőkön gyakran feltűnik a gyümölcse. Lehet, hogy akkor egy mangófa bútor a tökéletes nászajándék?
A mangófa hatalmasra nőhet, a magassága akár a 20 métert is elérheti. De vannak többszáz éves példányok, amik 40 méteres magasságokba törnek. Ahhoz, hogy termőre forduljon, 4-6 évet kell várni, de aki magról neveli, bizony inkább 6-10 év múlva számíthat saját termésű mangóra. A gyümölcse nyár végén érik, ami rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, nagyon jó hatással van az egészségre. Számtalan módon feldolgozzák a gyümölcsöt: lekvárt vagy zselét főznek belőle, aszalják, szárítják, savanyítják. Természetesen amellett, hogy nyersen elfogyasztják. Szereted az indiai ételeket? Akkor a mangó chutney biztosan ismerős Neked!  A mangófa virág méze édes és sűrű. Ha megnézed a mangófa leveleit, talán rájössz, hogy melyik itthoni fafajta a rokona. Igen, az ecetfáé! De például a cserszömörce is rokonságban áll vele.

RAFAEL mangófa étkező asztal 160x90

A mangófa mint bútor alapanyag

Mint láthatod már a gyümölcse is igazi kincs, nem véletlen, hogy napjainkban a mangó az egyik legfontosabb trópusi haszonnövény. De a fát is felhasználják, mert kiváló bútor alapanyag is. A fatest maga világos színű, viszonylag rostos és puha. Sokféle célra felhasználják: a bútorok mellett padlót, csónakot vagy ládákat is készítenek belőle.

A bútoripar szempontjából az egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon gyorsan nő, hamar eléri a feldolgozáshoz szükséges méretet, ami körülbelül 7-15 év. A másik pedig, hogy a kitermelést követően nem igényel különösebb kezelést vagy szárítást. Gyakorlatilag rögtön feldolgozható! Ami nagyban emeli az értékét, az a teakfához hasonló megjelenése. Mivel a teakfa lassabban nő, és a feldolgozása is hosszú folyamat, ezért a mangófa kiváló alternatívája.

LIV mangófa TV szekrény

A mangófa megfelelő felületkezeléssel rendkívül tartós faanyag, amely tökéletesen alkalmas igazán nehéz tárgyak készítésére, mint asztalok, ágyak, gerendák vagy boltívek. Bár keményfa, mégis összehasonlíthatatlanul könnyebben vágható és alakítható sok más keményfához képest.

RAFAEL mangófa karosszék

A mangófa bútor szépségének titka

A mangófa bútorok varázsát elsősorban az árnyalatai adják: az arany barnától a sötét barnáig terjed, néhol halvány rózsaszín árnyalatokkal. A teakfához hasonlóan az idő múlásával a színe patinásodik. Míg a teakfa ezüstös árnyalatot kap, addig a mangófa sötétebb tónusba fordul.

LIV mangófa konzol 90

A mangófa nem csak beltéri bútorokhoz tökéletes, hanem kültéren használható kerti szettekhez is. A faanyag belső szerkezetének köszönhetően (különösen, ha csiszolva volt), képes visszafordítani a víz okozta károsodásokat.

Ez a páratlan faanyag a francia designnal ötvözve igazi különlegességeket tartogat Számodra a TEAKshopban! Nem titok, hogy az egyik kedvencünk a RAFAEL kollekció, amiben rattannal párosították a tervezők a mangófát, de az indusztriál stílus rajongóinak is tartogat csemegét a webáruház! A mangófa bútorokat itt tudod megnézni!

Back to list

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük