Lakberendezési stílusok, Tömörfa bútorok

Az 50-es évek lakberendezési stílusa: századközepi modern

szazadkozepi-modern-stilus-teakhome

Az 1900-as évek közepén kialakult stílusról lesz szó, amit mid-century modern vagy mcm néven is megtalálhatsz, ha kicsit kutakodsz a lakberendezési oldalakon. Ez a stílus igazán izgalmas, mert bár futurisztikus, játékos, kísérletezik a színekkel, anyagokkal és formákkal, ugyanakkor merít a múltból, letisztult, funkcionális. Ismerd meg közelebbről a századközepi modern stílust, mert nagy hatással van a mai, kortárs lakberendezésre is! A fekete-fehér képeken Frank Sinatra Palm Springs-i háza látható, ami szintén ebben a stílusban épült.

GUSTAV márvány és fém konzol 120

GUSTAV márvány és fém konzol 120

Mid-century modern: innováció az építészetben és lakberendezésben

Ezt a stílusirányzatot 1933-65 közé teszik, de az igazi nagy korszaka a II. világháborút követően kezdődött Amerikában. A gazdasági fellendülés és az urbanizáció fontos mozgatórugója volt a futurisztikus szemlélet erősödésének, mindenkit a jövő ígérete foglalkoztatott. Egyre több ember vásárolt ingatlant, szükség volt élhető terek kialakítására. Fontos szempont volt a design, a kényelem és a funkcionalitás, mindez az átlagemberek számára is elérhető módon.

ROMANE mindifa fotel

ROMANE mindifa fotel

Ebben nagy segítséget jelentett a tervezők számára, hogy az innovációnak köszönhetően olyan új anyagok jelentek meg mint a rétegelt lemez, üveggyapot, alumínium és műanyag, amik alkalmasak volt a tömeggyártásra is. Bár a századközepi modern stílus azért még jellemzően fára, fémre vagy üvegre támaszkodott elsősorban. A műanyagok inkább a hatvanas évektől kezdődően voltak jellemzőek.

AMBRE fém, üveg és márvány kávézóasztal 80

AMBRE fém, üveg és márvány kávézóasztal 80

A századközepi modern stílus jellemzői

Ahogy már kiderült, alapjában véve egy modern, letisztult stílusról van szó, de ennél sokkal árnyaltabb a kép. A Bauhaus és az art deco is hatással volt rá, a stíluselemeiben ezeket gondolták tovább a formatervezők. A Bauhaus szögletes vonalait gömbölyded, lekerekített formákkal lágyították. Az art decora jellemző növényminták is megjelentek, amik illeszkedtek a lágy, ölelő, biomorfikus formákhoz. Ezzel az organikus bútorok előfutárai lettek A lekerekített formák nemcsak a lágyságot, hanem a dinamizmust, fejlődést is szimbolizálták. Az áramvonalas megjelenésű bútorok ezáltal futurisztikus hatásúak lettek. Ezt az időszakot nevezik a Streamlining virágkorának, ami utal az áramvonalasságra.

AUREL kanapé

AUREL kanapé

Ellentétek vonzásában

Kedvelt anyagok a természetes fa, fém, üveg mellett például a hajlított furnér, a műbőr, a vinyl, a műanyag és az alumínium is. A skandináv országokban inkább a természetes anyagok dominálnak ebben az időszakban, míg például Olaszországban a színes műanyag kap nagyobb szerepet. A visszafogott, pasztell színek mellett mint a bézs, sötétbarna, oliva, sötétkék vagy a mustársárga, megjelennek az élénk „rágógumi” árnyalatok is. De a nagy mintás tapétákat is divatba hozta ez a stílus.

RUBEN teakfa Tv szekrény 155

RUBEN teakfa Tv szekrény 155

Az új anyagokat kreatívan használták fel a tervezők: izgalmas, merész formákat hoztak létre. Fa és fémvázas bútorokat készítenek, gyakran élénk színben, sokszor lekerekített vonalvezetéssel, de a letisztult egyenes vonalak is ugyanannyira jellemzőek. Az elegánstól a merész darabokig széles a skála.

JONAK teakfa fürdőszoba szekrény 145

JONAK teakfa fürdőszoba szekrény 145

Belső terek átalakulása

A nagy, nyitott terek, hatalmas üvegablakok, a sok fény jellemezte a belső tereket. Az amerikai konyha is ebben az időben vált népszerűvé. Ez a nyitottság összekapcsolta a külső és belső tereket is, a kertet a belső tér folytatásaként értelmezték. Ez hatott a kerti bútorok tervezésére is, hangsúlyosabbá vált a forma és a funkció.

A századközepi modern stílus előszeretettel használta a hangsúlyos, geometriai mintákat például csempéken. Fürdőszoba és konyha burkolatokon jelenik meg a leginkább. A visszafogott falszíneket jól kombinálták az élénk, játékos színekkel.

TALIA fém és rózsafa bár asztal 140x85

TALIA fém és rózsafa bár asztal 140×85

A mid-century stílus hatása

Az ebben az időben készített bútorok közül sok ikonikussá vált, a design bútorok gyártásának kezdete ez a korszak. Ezek a lakberendezési tárgyak jól illeszkednek más stílusokhoz is, a mai enteriőrökben is megállják a helyüket. A formatervezőket, építészeket, belsőépítészeket még manapság is inspirálja a századközepi stílusra jellemző gondolkodásmód, aminek eredménye a letisztultság, funkcionalitás, kényelem, játékosság, kísérletezés anyagokkal, formákkal, színekkel. Egyszerre elegáns, klasszikus, minimalista ugyanakkor modern, futurisztikus és merész.

SIMEN teakfa éjjeli szekrény 100

SIMEN teakfa éjjeli szekrény 100

A TEAKhome francia tervezőinek kezei alól is rengeteg ilyen darab kerül ki. Bátran kombinálják a különböző anyagokat, színeket és formákat. Előnyben részesítik a természetes fát, de a kő, a fém és az üveg is gyakran megjelenik. A egzotikus faanyagok (például a teakfa, rózsafa vagy mahagónifa) használata vagy az olyan különleges anyagok használata, mint a lávakő teszi megkülönböztethetővé a TEAKhome bútorait és mosdóit.

A tervezőink a minimalista, letisztult skandináv stílust kreatívan fűszerezik például az indusztriális vagy az ázsiai stílussal. Mégis mindig szem előtt tartják a funkcionalitást és a kényelmet. Hiszen tudják, hogy ezek a bútorok az életünk részévé válnak, ezért fontos, hogy ne csak a szemünket gyönyörködtessék, de jól használhatóak, praktikusak is legyenek. Így születnek az örök darabok.

Nézz szét a TEAKhome kínálatában további inspirációért! Ha pedig kérdésed van, bátran keresd Katalint! Kattints ide!

Back to list

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük