Kezelési útmutató

Tömörfa bútora szépségének hosszú ideig való megőrzéséhez csak egy kis törődésre van szükség.

A bútorok tisztításához egy puha, enyhén nedves törlőrongyot használjon!

A tisztítás, karbantartás során ne használjon dörzsfelületű eszközt, klór tartalmú terméket, zsírtalanítókat. Továbbá a lenmagolajat is kerülje, mert az eltömíti a fa pórusait és a fa sötét árnyalatú lesz tőle.

A hirtelen hőmérsékletváltozás illetve a túl alacsony páraszint vetemedéshez vagy repedések kialakulásához vezethet.
A tömörfa bútoroknak a 20-22°C hőmérséklet és 40-60% közötti relatív páratartalom az ideális. A fűtési szezonban a lakás levegőjének páratartalma jelentősen lecsökkenhet, ezért a páratartalom növelésére lehet szükség.

A natúr, nem felületkezelt bútorokra soha ne tegyen forró vagy nedves edényt, mert az nyomot hagyhat a bútoron, amit rendkívül körülményes lehet utólag eltávolítani. Sugárzó hőtől és túl magas párától óvni kell.

Termékápolás és védelem

A natúr, kezeletlen bútorok karbantartása elengedhetetlenül fontos azok állagának megóvása érdekében. Erősen ajánlott a legnagyobb igénybevételnek kitett bútorok kezelése, mint amilyenek például a fürdőszoba bútorok. Amennyiben a teakfa bútort beltéren használjuk, és nem kezeljük, a teakfa egy idő után ezüst árnyalatúvá patinásodik.

LAYANG teakfa fürdőszoba szekrény 160
BAHYA teakfa fürdőszoba polc 160

Ápoló olaj

A Teak és trópusi fa védőolaj kezeletlen fához megóvja a teakfa és más tömörfa bútorok állagát. Az olaj színtelen, és nem képez filmréteget. Mélyen beivódik a fába, bevonja a rostokat. Alkalmazása a fát vízállóvá teszi és a mindennapos használatból eredő foltoktól is megóvja azt. Minden típusú fához használható, kivétel vörösfenyő, vörös cédrus, iroko, wenge és a douglas.

Megjelenés

Az ápoló olaj egy természetes, matt felületkezelést biztosít a bútornak, filmréteg képződése nélkül. A kezelést követően az elnyert árnyalat függ az adott fa típusától és annak eredeti színétől. Az olaj kiemeli a fa eredeti árnyalatait. Ajánlott először egy nem látható területen kirpóbálni, mielőtt kezeljük a bútort.

A kezelés hátránya

Az olajjal kezelt felületet újra kell csiszolni, hogy visszakapjuk a natúr fa felületet. Ezért ha ezt választja, akkor számoljon azzal, hogy ez végleges marad.

Mindennapos karbantartása

A port víz és tisztítószer nélkül törölje le egy tiszta textillel vagy statikus portörlővel. Abban az esetben, ha a bútoron karcolások vagy egyéb felületi sérülések keletkeztek, egy közepesen finom dörzspapírral csiszoljuk meg az érintett felületet, majd 2-3 réteg olajat vigyünk fel rá. Nem szükséges a teljes bútort kezelni.

Hosszú távú ápolása

Egy idő után a faanyag világosodik és kiszárad. Ebben az esetben egyszerűen tisztítsa le az érintett részeket csiszolás nélkül, majd olajjal kezelje a fát.

Lakkozás

A lakkozás (ellentétben az olajjal való kezeléssel) egy vékony, átlátszó filmréteget képez a bútor felületén. Ellenáll a külső hatásoknak, a ledörzsölődésnek, karcolásnak és foltosodásnak. Minden típusú fánál alkalmazható.

Megjelenés

A lakkozás egy természetes, matt felületkezelést biztosít a bútornak egy vékony filmrétegnek köszönhetően. A kezelést követően az elnyert árnyalat függ az adott fa típusától és annak eredeti színétől. Az olaj kiemeli a fa eredeti árnyalatait. Ajánlott először egy nem látható területen kirpóbálni, mielőtt kezeljük a bútort.

A lakkozás hátránya

Ez a típusú felületkezelés nem alkalmazható csak és kizárólag a sérült felületrészen, mint az ápoló olaj. Amennyiben a bútoron bármilyen apró sérülés keletkezik, az egész érintett bútorelemet kezelni kell.

Mindennapos ápolása

Egyszerűen törölje át a bútort egy nedves ronggyal. Sérülés, karcolódás esetén csiszolja le és lakkozza le újra az egész érintett elemet, mert ha csak az érintett területen javítja ki a lakkozást, az elüt majd a többi résztől.

Hosszú távú karbantartása

A lakkozás rendkívül ellenálló. A nagyobb igénybevételnek kitett bútorelemeket érdemes lecsiszolni és az egész elemet újra lakkozni.

BROOKLYN újrahasznosított fa szekrény 227