TEAKFA

A teakfa  Délkelet-Ázsia fája. A legtöbb teak fa manapság mesterséges ültetvényről érkezik Indonáziából, Indiából, Myanmarból, a Fülöp Szigetekről és Malajziából. Az indonéz teak fa elfogadottan a legjobb minőségű a világon, tekintettel a struktúrájára, színére és keménységére. A teak fa tulajdonképpen trópusi nyírfa. Elhullatja leveleit a száraz évszakban, mintha ősz lenne. A teak fa viszonylag gyorsan növekszik, 50 év alatt eléri a maximális 45 méter magasságát.

TEO teakfa kültéri szék

 

A faanyag színe arany vagy középbarna, gyakran sötétebb erezettel, élénken csíkozott. Zsíros tapintású, gyanta illatú.  A faanyag közepesen kemény, rugalmas, kissé zsugorodó és viszonylag nehezen szárad. Jól megmunkálható, vízálló, időjárásálló. A fa finom szemcséi közé zárva nagy mennyiségű természetes gumi és olaj található. Ez az oka annak, hogy a teak fának jobb időjárásálló tulajdonságai vannak, mint bármely más fafajnak.

VERTIGO teakfa dohányzó asztal 110x60

 

Sok olyan fát találhatunk, ami olajokat tartalmaz, mely megvédi –például a juharfa vagy a teafa olaj. A teak azonban a feldolgozás után is megőrzi olaj és gumitartalmát. Ha megfelelő nedvességtartalmúra szárítják – az eredeti tartalmának körülbelül 10 %-a – az olaj és a gumi tartalma időjárásállóvá teszi a fát. Az olajok megvédik a fát a száraz rothadástól is, ami gyakori probléma az idősebb fa bútoroknál. Sőt, a gumi és olajok megvédik a fát a gombától és a parazitáktól is, ami tönkreteszi a többi fát.

URBAIN teakfa ágyvég 270

 

A teak a tökéletes faanyag, mert kombinálja a tölgy keménységét, a cédrus vízállóságával és az akác korhadás-mentességével.