Fürdőszoba bútorok, Termékápolás

Hogyan ápold a teakfa bútorodat?

kerti-butorok-teakhome

CAPRI teakfa kerti asztal 6 székkelA teakfa bútor egyik legelőnyösebb tulajdonsága, hogy bár nagyon értékes és gyönyörű, azonban nagyon ellenálló és könnyű az ápolása. Ez biztosan hihetetlennek hangzik, de máris megmutatom, hogy így van.

A teakfából gyakran készítenek kültéri bútorokat, mert nagyon jól bírja az időjárás viszontagságait: a napfényt, esőt, szelet, hideget-meleget. Ez a fa magas olajtartalmának köszönhető. Amellett, hogy ellenáll az időjárásnak, a termeszek, egyéb növényi kártevők és a gombák sem tudják megtámadni.

A teakfa színe arany vagy középbarna,, ami az évek alatt gyönyörű ezüstösre patinásodik. A színváltozás nem befolyásolja a fa egyéb tulajdonságait, tehát ugyanolyan ellenálló, mint előtte. Ahhoz, hogy ezt a folyamatot lassítsuk, lehet használni bizonyos ápolószereket.

Hogyan ápoljuk a teakfát?

A leglényegesebb kérdés: mi akarsz elérni?

  • szeretnéd megóvni a fa eredeti színét?
  • vagy csak a minőségét szeretnéd megóvni?
  • illetve milyen felületed van most?

Továbbá fontos tudnod a következő tényeket is:

  • Ha eredetileg olajozott a felület, már nem tudod lelakkozni. Azonnal ledobná a lakkot, mert az olaj nem engedi, hogy bármi tapadjon a fa felületéhez.
    Ha eredetileg lakkozott vagy lazúrozott felületed van a teakfán, az nem engedi az olajat behatolni a fa belsejébe.
  • Beltéri használatnál elegendő egy olaj bevonat, amit 1-2 évente kell megismételni – amikor úgy látod, hogy a felület már nem olyan fényes. A fa minősége és színe nem fog változni, mivel nincs kitéve erős fénynek és időjárási viszontagságoknak.
  • Kültéri használat esetén is használhatunk olajat, de nagyobb mennyiségben, mint beltéren. Ez segít megőrizni a fa minőségét, de az eredeti színéből veszíteni fog.
    Lakk vagy lazúr használata esetén a fa minősége és színe is megmarad kültéren is. De minden a környezettől függ. Attól, hogy mennyi napfény és eső éri a bútort.

A piacon sokféle terméket találhatunk.

CAPRI teakfa kerti asztal 6 székkel

Lehet használni teak olajat, ami valójában nem a teakfában megtalálható olaj, hanem lenmagolaj és oldószer keveréke. Ez az olaj szép fényes felületet ad a bútoroknak. Hátránya, hogy nem tartós, néhány havonta meg kell ismételni, mert megkopik a felület.

Ezt a felületkezelést azonban a bútorgyártók nem ajánlják, mert előfordulhat, hogy ezáltal a fában természetes módon megtalálható olajtartalom csökken és így a kezelést nem lehet elhagyni, mert a fának szüksége van az olaj pótlására. Esztétikailag sem biztos, hogy megéri, mert egy idő után apró fekete pöttyök jelenhetnek meg a felületen. Sőt, akár a gomba is megjelenhet a bútoron, holott a kezeletlen teakfa ellenáll a gombának.

Vannak olyan speciális anyagok, amiket bátran használhatunk úgy, hogy közben megőrizzük a fa csodálatos tulajdonságait is. Létezik olyan vizes bázisú anyag, amely segít a fa olajtartalmát megőrizni, ugyanakkor a felületet is megvédi és a színe is sokkal tovább megmarad. Ennek az előnye, hogy csak évente egyszer kell használni. A TEAKshopban a LUXENS ápolóolajat bátran használhatod, itt találod.

Tisztítani egyszerűen szivaccsal és szappanos vízzel lehet, szükség esetén finoman kefével lehet dörzsölni. Ezután csak vízzel leöblíteni a bútort és készen is vagyunk. Ha esetleg kávé vagy borfolt található a bútoron, amit nem tudunk ilyen módon eltávolítani, akkor kicsit megcsiszolhatjuk a bútor felületét csiszolópapírral.

Láthatod, hogy a teakfa nem igényel különösebb ápolást, ennek ellenére évtizedekig kiszolgál. Az évek alatt a színe lesz patinásabb, de a különleges tulajdonságai megmaradnak. Ha hosszú távra tervezel, akkor a teakfa a legjobb választás számodra.

Nézz szét teakfa bútor kínálatunkban, kattints ide!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük