Teakfa, Tömörfa bútorok

Teakfa felhasználási területei

kerti-butorok-teakhome

A teakfa sokoldalúsága, tartóssága lehetővé tette az idők folyamán, hogy az élet számos területén felhasználják a fafaragástól a hajóépítésig. Lássuk, mi mindenre használták és használják manapság is a teakfát!

A teakfa mint építőanyag

A teakfát épületek, templomok, paloták kivitelezése során előszeretettel használták. A teakfa hatalmasra nő, így már egyetlen fa is rengeteg faanyagot biztosít. Mivel időjárásálló, vízálló és tartós, ezért felhasználható épületek szerkezeti elemeként, ablak- és ajtókeretként, padlózatként vagy lépcsőkhöz. Emellett a helyiek szerszámokat is készítettek maguknak ebből a fából.

ADONIS pad 100

Azonban nem csak épületekhez használták, hanem például hidak is épültek belőle. Vannak hidak – Európában is!-, amelyek több száz évesek és a mai napig állnak. Tökéletesen bizonyítva tartósságát.

Szerepe a vasútépítésben

KILIM teakfa pad 80 A teakfából vasúti talpfákat is készítettek, ami szintén tartósságának, keménységének ugyanakkor rugalmasságának köszönhető. Illetve az is fontos, hogy fémmel érintkezve nem feketedik, korrodálódik. Azonban nem csak talpfák készültek teakfából, hanem vasúti kocsik építéséhez is használtak. Érdekes tény, hogy Angliában a II. világháború előtt galambszállító vasúti kocsikat is építettek teakfából, amivel versenygalambokat tudtak transzportálni. Angliában a mai napig megőriztek ezekből a vasúti kocsikból.

Sőt! Vonatkerék gyártásánál teakfát és fémet használtak. A fémnek zajcsökkentő szerepe volt. A mai napig is megtekinthető eredeti állapotában az ún. Mansell Kerék, ami készítőjéről, Richard Mansellről kapta a nevét.

A vonat kerekébe épített fa elemeket, miután elhasználódtak kisebb darabokra aprították és a peron közé szórták zúzott kő helyett olyan állomásokon, ahol főleg éjszaka használták a peronokat pl postavonatok vagy tejszállító vagonok miatt. Ez sokkal halkabb volt, így az állomás közelében lakókat megkímélték a zajtól. A mai napig lehet ilyen megoldást látni pl Liverpoolban.

A hajóépítés alapanyaga

teakfa deszka pallo lap teakhome

A teakfát klasszikusan a hajógyártásban is használják mind a mai napig. Mivel a fa rendkívül tartós, nem korhad, ellenáll a növényi kártevőknek, időjárásálló, ezért tökéletesen alkalmas hajóépítésre. A hajók rengeteg szerkezeti elemét készítették teakfából az evezőkön keresztül, az árbócon át a fedélzetig. De elmondhatjuk, hogy a legjobb hajó berendezés alapanyaga is ez a fa volt.

A 17. században vált hivatalosan is kereskedelmi cikké az európai gyarmatosítás következményeként. Az angol haditengerészet ebben az időszakban adott utasítást arra, hogy minden hadihajójuk teakfából kell, hogy épüljön. Amíg az acél és a vas nem váltotta fel a fát a hadihajó gyártásban, addig ez így is történt. Érdekesség, hogy bár a teakfa hajókat lebontották, de az alapanyagot újra felhasználták: kültéri bútorokat készítettek belőle. Előző cikkünkben már írtunk a teakfa újrahasznosításáról.

A teakfa mint művészi alapanyag

A fafaragás egyik legfontosabb alapanyaga az indonéz kultúrában a teakfa. Szobrokat, műalkotásokat készítenek belőle a mai napig. Mivel maga a fafajta Indiából származik, ezért a hindu templomok diszítésére, szobrok faragására előszeretettel használták. A teakfa közepesen kemény faanyag, de jól megmunkálható.

FRIDA teakfa szekrény 205

Csillapítja a fájdalmat

Az indonéz lakosok a teakfa kérgéből teát készítettek, ami hatásos gyógyszernek bizonyult fejfájás, láz és gyomorfájdalom esetén.

A teakfa mint bútorfa

Végül, de nem utolsó sorban beltéri és kültéri bútorok készítésére is felhasználják. Kültéri bútorként különösen népszerű, hiszen azt mondják, hogy akár 70 évet is kibír egy kültéri teakfa bútor megfelelő odafigyelés mellett. Csodálatos kiegészítője lehet egy napfényes terasznak vagy a medence mellett. Azonban egyre népszerűbb beltéri bútorként is világszerte.

CAPRI teakfa kerti asztal 6 székkel

Aki teakfa bútorral rendezi be az otthonát, az biztos lehet benne, hogy magas minőséget választ. Ezek a bútorok évtizedekre szólnak, ezért a teakfa berendezés nem csupán lakberendezés, hanem befektetés is. A teakfa mindig egyfajta státusz szimbólum volt, hiszen rendkívül értékes. Többféle stílusban elérhető a klasszikustól a modern, letisztult stílusig.

SPHERE BI JIN-JANG teakfa polc 155x155

 

PERLE teakfa dohányzó asztal 80x80

Különlegessége, hogy fürdőszoba bútorként is tökéletesen használható, hiszen vízálló, nem korhad, nem penészesedik. A párás környezet egyáltalán nem teszi tönkre. Akik féltek eddig tömörfa bútort fürdőszobába tenni, ezentúl nem kell beérniük kevesebbel. A teakfa bizonyítottan hosszú életű lesz fürdőszobában is.

JONAK teakfa fürdőszoba szekrény 95

A TEAKshopban elérhető választékunk a modern, letisztult, elegáns vonalat követi. Minden bútorunk 100% tömörfából készül, egyedileg, kézi gyártással. Ha érdekel egy olyan bútor, amit nem fogsz lecserélni pár év múlva, akkor nézz szét a webshopban!

Back to list

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük