Teakfa, Tömörfa bútorok

Tudtad? A teakfa bútor újrahasznosítható!

tömörfa bútor ára

A teakfa rendkívül tartós bútor alapanyag, ami ellenáll az időjárás viszontagságainak. Kültéri bútorként azt tartják a róla, hogy átlagosan 70 évet is kibír kitéve a természet erőinek. Éppen a tartóssága az, ami miatt lehetőség van a tömör teakfa bútorokat újrahasznosítani.

tomorfa-lapok-deszka-teakhomeMiért használják fel újra a teakfát?

Arról már korábban írtunk, hogy a teakfa a világon az egyik legdrágább bútorfa, amit nem csak az indokol, hogy páratlan tulajdonságokkal rendelkezik, hanem az is, hogy a beszerzése rendkívül nehéz. Eredeti indonéz teakfát szerezni nem könnyű, hiszen az őshazájában nemzeti kincs, komoly állami felügyelettel lehet kereskedni vele.

Az európai gyarmatosítók kezdték el hatalmas mennyiségben exportálni Indonéziából a teakfát, hogy elsősorban a hajógyártásban felhasználják. Arra azonban nem fordítottak gondot, hogy a kitermelt erdőket újratelepítsék. Már a 19. században látható következményei voltak az erdőirtásoknak. Azért, hogy megmaradjanak a teakfa erdők és fenntarthatóak legyenek az ültetvények, állami védelemre van szükség. Sajnos még így is lehet találkozni illegális kitermelésből származó teakfával.

A teakfa erdők fenntarthatóságát segíti az a tény, hogy az ebből a fából készült bútorok nagyon időtállóak, akár évtizedekig is kiszolgálják a tulajdonosukat. Újrahasznosítással még tovább is használhatóak, amivel megvédhetjük a teakfa erdőket. Ez azért meglehetősen fontos, mert ezek a fák 40-80 éves korukban a legalkalmasabbak bútorkészítésre, tehát hosszú ideig kell növekednie, amíg kitermelhető.

Több százéves teakfa újjászületése

Lássuk, honnan származik az újrahasznosítható teakfa! Ezek a környezetbarát módon újrahasznosuló faanyagok Burmából, Malájziából és Indiából származnak. Szinte hihetetlen módon akár több százéves faanyagokról beszélünk, mert ezek régi épületekből, palotákból, hidakból vagy vasúti talpfákból kerülnek ki. Sok esetben olyan régiek, hogy még a gyarmatosítás idejéből származnak! Ahelyett, hogy elégetnék őket, bútor készül belőlük.

TWIST teakfa szekrény 80

Miután ezeket a fákat megtisztítják, mérettől függően asztalokat, székeket, padokat, szekrényeket készítenek belőlük. A kisebb darabokat például lámpákhoz vagy kisebb asztalkákhoz használják fel. Míg a fából megmaradt szeletekből helyi mesteremberek készíthetnek műalkotásokat. A fafaragás egyik fontos alapanyaga is a teakfa.

FRIDA teakfa szekrény 205

Ez a környezetbarát szemlélet szinte hihetetlen a mai tömeggyártott termékek világában, ahol pár év múlva kidobják a tárgyakat, hogy újat vegyenek. Ezért is szeretjük a teakfát, mert a környezetvédelmet teljes mértékben támogatjuk. Csodálatos a gondolat, hogy több évtizedes múltú faanyagból készült bútorok készülnek ebből a páratlan fából. Ahogyan ezekből az idős fákból új életre kelt bútorokat készítenek, úgy a mi bútorainkból is készülhet új berendezés évtizedek múlva, amit unokáid használhatnak majd a saját ízlésüknek megfelelő formában. A teakfa generációkat köt össze.

Tetszett a cikk? Nézd meg bútorainkat a TEAKshopban, és válassz bútort egy életre!

Back to list

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük