Tömörfa bútorok

A tömörfa értékesebb, mint valaha

Vitathatatlan, hogy a tömörfából készített bútorokra mindig is tisztelettel tekintettek az emberek, s nagy becsben tartva öröklődtek generációról generációra. Ez a mai napig mit sem változott. A tömörfa igen értékes, nemes anyag, különösen a ritka, egzotikus fafajták, mint a teakfa. Sokkal többet jelentenek ezek a bútorok egyszerű berendezési tárgyaknál, napjainkban a tömörfa bútor egyre nagyobb értéket képviselő befektetéssé válik. A faanyagok árában tapasztalható emelkedés rendkívül szembetűnő lett az utóbbi időben, amit az építkezők és felújítók különösen megéreznek az alapanyagárak folyamatos változásai miatt. Szeretnénk némi támpontot adni ennek a folyamatnak a megértéséhez.

 

TEMIS akáciafa és fém étkezőasztal 175x90

 

Drasztikus árváltozás a tömörfa piacon

Természetesen az utóbbi évben kialakult pandémiának jelentős szerepe van az emelkedő nyersanyagáraknak. Elsősorban az Egyesült Államokban nőtt meg hirtelen a kereslet, az emberek otthon maradtak és felújításokba kezdtek. Ezzel egyidőben a legtöbb fűrésztelep leállt, így a kereslet és kínálat között egy óriási szakadék keletkezett. Mivel Európából is kezdték felvásárolni a készleteket, ezért az árak egyre emelkedtek, ám emellett itt is megnövekedett az igény a faanyagra. Gondoljunk csak az otthonteremtési, felújítási programokra. Sajnos ez azt eredményezte, hogy a fa ára az utóbbi évek átlagához képest 2021 elejére megháromszorozódott, májusra már a négyszeresét is elérte a 2017-es évhez képest. (Grafikon forrása: Yahoo Finance.)

tomorfa butor arak

A minőség felértékelődik

Ez az időszak még inkább felszínre hozta az értékes dolgokat és megmutatta, mi az, ami igazán fontos. Akik keresik a tömörfából készített bútorokat, azok tisztában vannak azzal az értékkel, amit azok képviselnek. A tömeggyártással ellentétben a kézzel készített tömörfa bútorokat hagyományos módon munkálják meg a mesteremberek, egyedileg minden darabot.  Ez már önmagában egy olyan értéket ad hozzá a bútorokhoz, amitől igazán magáénak érezheti a tulajdonosa. Mintha csak neki készült volna az a bizonyos bútordarab.

 

GENTONG teakfa ágyvég 210x110

 

Mindig azt hangsúlyozzuk, hogy a tömörfa bútor nem drága, hanem értékes. Egy befektetés, amit évtizedekre (akár még hosszabb időre is) vásárolunk. Az a teakfa kerti bútor, amivel ma berendezzük a teraszunkat, még az unokáink számára is megmarad. Egy tömörfa szekrény továbbadható, a fa természetes szépsége nem kopik meg, csak patinássá válik. Valóban örök darabok, igazi karakterrel, amelyek a családi történetünk mesélőjévé válnak.

 

HELGA rózsafa asztal 210x75

 

A természet tisztelete mindenekelőtt

A növekvő igények mellett nem szabad elfelejteni, hogy az elérhető erdők nem végtelenek. Nagyon fontos, hogy fenntartható erdőgazdálkodásból származó fából készített tömörfa bútort vásároljunk, amivel támogatjuk, hogy az egyensúly megmaradjon. Gondoljunk bele, hogy a fák akár évtizedekig is növekednek, fejlődnek, mire kitermelhetővé válnak. Ezeket a fákat pótolni kell, hiszen az erdőknek óriási szerepe abban, hogy megkötik a levegő szén tartalmát, illetve megszűrik a csapadékból a szennyező anyagokat. De kihatnak a talaj víztározó szerepére is. Ezek csak a legfontosabb szempontok, de már ez is mutatja, milyen fontos szerepük van az erdőknek a bolygónk szempontjából. Ez azt is jelenti, hogy bármennyire is növekszik a kereslet, az erdőket nem lehet a végtelenségig kitermelni. Ezért a tömörfa bútor egyre ritkább és értékesebb lesz.

 

ROUSSEAU fenyő asztal 240x110

 

Ezen a ponton érdemes néhány szót ejteni az újrahasznosított bútorokról is. A tömörfa új életre kelhet. Gyakori, például a teakfa esetében, hogy régi épületek, hidak szerkezeti elemeit vagy vasúti talpfákhoz használt faanyagot használnak fel újra, és készítenek belőle praktikus és modern, egyedi designnal megálmodott bútordarabokat, ahelyett, hogy elégetnék azokat. Ezek a faanyagok nem ritkán akár több száz évesek, igazi patinás darabok, amelyeknek történetük van. De a folyók mellől összegyűjtött uszadékfák vagy ágak felhasználásával is csodás bútorok készülnek. És ehhez nem kell fákat kivágni, valóban környezettudatos megoldás. (Korábbi cikkünkben bemutattuk az újrahasznosított fából készített bútorokat.)

 

JEANNE tölgyfa TV állvány 200

 

A valódi fából készített bútorok nem csak magas esztétikai értéket képviselnek, de hatással vannak az ember lelkére, közérzetére, egészségére is. Ezért is válnak egyre hangsúlyosabbá a belső terek kialakításában ezek a lakberendezési tárgyak, burkolatok. Az ember igénye a természettel való harmónia visszaállítására rendkívül erős. A természetes környezet pozitív hatással van a közérzetre, növekszik a teljesítmény, csökken a stressz. Tehát tömörfa bútort birtokolni minden szempontból megtérülő befektetés.

 

AGAR mindifa és fém dohányzóasztal 130x80

 

Mi, a TEAKhome csapata, nemzetközi kapcsolataink révén igyekszünk termékeink árait a lehető legmegfizethetőbb árszinten tartani. Szállítási költséget nem építünk árainkba, ezzel biztosítjuk a lehetőséget ügyfeleink számára, hogy még kedvezőbb áron tudjanak tömörfa bútorokat vásárolni. Folyamatos kedvezményekkel pedig tovább fokozzuk az élményt.  Cégünk küldetése, hogy minél több embernek átadjuk a tömörfa szeretetét. A visszajelzések alapján eddig jó úton járunk. A tömörfa sosem megy ki a divatból, birtoklása egyre inkább kiváltság.

Back to list

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük