Szilfa, Tömörfa bútorok

Karakteres és egzotikus szilfa bútorok

A szilfa hazánkban ritka faanyag, mert Európában két alkalommal is pusztított szilfavész, mely az állomány 70-80 %-át megsemmisítette. Hagyományosan tömörfa kisbútorokat készítenek belőle, illetve a hajó-és kocsigyártás területén is alkalmazzák. A szilfák családja rendkívül kiterjedt, 5 nemzetségből áll, és ezeken belül nagyon sok fajt számolhatunk össze. A TEAKhome kínálatában található szilfa bútorok alapanyaga nem az európai, hanem az ázsiai szilfa. Szeretnénk bemutatni, mi jellemző erre a csodás megjelenésű faanyagra!

Az ázsia szilfa tulajdonságai

A szilfa kemény, szívós faanyag, ami nem könnyen reped, ezért kiváló fűrészárú, de bútorokat, padlót és íjat is készítenek belőle. Bár keményfa, de könnyen megmunkálható. Az ázsiai szil gyorsan növő fajta, akár 12-14 méter magasra is megnő. Lombhullató vagy örökzöld is lehet, a klímától is függ. Lombkoronája egyenes, kecses, boltozatos, amit kicsi, sötétzöld, fogazott szélű levelek alkotnak. Vannak olyan példányok, amelyek koronája a tipikus váza formában nő.

 

kinai szilfa butor teakhome

 

Jöjjön egy kis érdekesség! A bonsai rajongók körében kifejezetten a kínai szilfa népszerű. Finom ágainak köszönhetően azon kevés faj közé tartozik, amely alkalmas a hokidacsi és a sekijoju stílusra is. A hokidacsi a klasszikus, visszafogott stílus, aminek a kialakítását tartják a legnehezebb feladatnak. Jellemző rá az egyenes törzs, ami jól kiegyensúlyozott, boltozatos ágrendszert tart. Ugyanakkor hosszú, erőteljes, hajlékony gyökerei ideálissá teszik a sekijoju stílus kialakítására, ami kőre ültetést jelent. A növény gyökerei egy követ ölelnek és úgy futnak le a tálba.

 

A szilfa gyógyhatása

Rügyeit a gemmaterápiában hasznosítják, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy a természetgyógyászok a rügyeket, zsenge hajtásokat, gyökereket felhasználják gyógyításra. Ezekben a fiatal részekben magas a hormon, enzim, nukleinsav és mikroelem tartalom, amit glicerinben, és alkohollal oldanak ki, majd vízzel hígítva ihatóvá teszik az így kapott oldatot. Számos betegséget kezelnek vele, mint például ízületi kopás, elhízás, húgyúti fertőzések, érrendszeri betegségek, álmatlanság, ekcéma, immungyengeség, frontérzékenység. Ismeretes, hogy a vörös szil kérgének belső rétege gyógyhatású anyagot, mézgát tartalmaz, amely hatásos gyomorrontásra, megfázásra, torokfájásra, sebgyógyulásra, gyomorfekélyre, égési sebekre.

Tömör szilfa bútorok

A szil tehát egy esztétikus, gyógyhatásokkal is rendelkező, kemény, mégis könnyen megmunkálható fa. Esztétikus mintázata és erezete illetve világos színárnyalata különlegesen szép megjelenést ad a belőle készített bútoroknak. A kínálatunkban újrahasznosított szilből készített bútorokat is találhatunk, ami bizonyítja, hogy milyen tartós tömörfáról van szó.

GATSBY szilfa és fém dohányzó asztal 160x90

GATSBY szilfa és fém dohányzó asztal 160×90

 

LANCELOT szilfa és fém dohányzó asztal

LANCELOT szilfa és fém dohányzó asztal

 

Az antikolt hatás kiemeli a faanyag eredendő szépségét, és fém kiegészítőkkel remek indusztriális bútorok születtek belőle.

ISAK fém és szilfa konzol asztal 130

ISAK fém és szilfa konzol asztal 130

 

ISAK fém és szilfa konzol asztal 130

ISAK fém és szilfa konzol asztal 130

 

A szilfa és a fém kontrasztja mellett szintén izgalmas a fa rattannal alkotott egysége is. Ezek a bútorok természetességükkel, finom megjelenésükkel eleganciát és melegséget árasztanak magukból. Francia tervezőink egy teljes kollekciót szenteltek ennek a csodálatos fúziónak, ami a LUIS nevet kapta. A nagy tárolókapacitással rendelkező ruhásszekrénytől a TV állványon át, az éjjeliszekrényig minden megtalálható benne a lakás bármely helyiségébe.

LUIS szilfa és rattan tárolószekrény 160

LUIS szilfa és rattan tárolószekrény 160

 

LUIS szilfa és rattan szekrény 160

LUIS szilfa és rattan szekrény 160

 

LUIS szilfa és rattan fiókos szekrény 100

LUIS szilfa és rattan fiókos szekrény 100

 

LUIS szilfa és rattan dohányzóasztal 115x60

LUIS szilfa és rattan dohányzóasztal 115×60

 

LUIS szilfa és rattan könyvespolc 135

LUIS szilfa és rattan könyvespolc 135

 

Kínálatunk legkülönlegesebb szilfa bútora a TANA szekrény. Bemutatótermünkben is megtekinthető jelenleg, aminek a kibontása igazi élmény volt számunkra. A szilfa finom tapintása, a pàc kellemes illata, a hideg üveg csillogása és a virágos hátlap meleg színei együtt hatalmas mosolyt csaltak az arcunkra, mire végre szégyenlősen kibújt finom csomagolásàból ez a csodás darab. Tálalószekrénynek vagy könyves vitrinnek is kiváló választás. A bútor nemcsak stílusában egzotikus, de művészi részletekkel gazdagított. A legszembetűnőbb a gyönyörű tapéta a szekrény hátlapján, de ilyen a finom vonalvezetés és a faszerkezet is. Ez a bútor megmutatja, hogy a fa akkor is megőrzi gyönyörű rajzolatát és kisugárzását, ha kap egy teljesen más színárnyalatot.

 

TANA szilfa szekrény 110

TANA szilfa szekrény 110

 

TANA szilfa szekrény 110

TANA szilfa szekrény 110

 

Ha különleges, ritka tömörfa bútorokat keres otthonába, kitűnő választás a szilfa. Francia tervezőink olyan darabokat alkottak meg ennek a csodás fának a felhasználásával, amelyek tökéletesen beilleszthetők indusztriális vagy letisztult és elegáns, de akár egzotikus hangulatú enteriőrökbe is. Ha kérdése van bútorainkkal kapcsolatban vagy egy bútor éppen gyártás alatt van, bátran kérje Katalin segítségét!

Back to list

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük