Termékápolás, Tömörfa bútorok

Kerti bútorok őszi-tavaszi karbantartása ápoló olajjal

Eljött a fa kerti bútorok karbantartásának ideje . Fontos, hogy ápoljuk és felfrissítsük a faanyag felületét, hogy még hosszú éveken keresztül élvezhessük a kényelmüket. Megéri időt szánni a karbantartásra, mert meghálálják a gondoskodást. Sokan elhanyagolják ezt a feladatot, pedig egyáltalán nem igényel túl sok időt és energiát, mindössze csak a megfelelő ápolószert kell alkalmaznunk, és egy kis csiszolóvásznon illetve egy ecseten kívül nincs is szükség semmilyen extrára. Ebben a cikkben megosztjuk a kerti bútorok karbantartásának bevált módszerét, amivel garantáltan meghosszabbítjuk a faanyag élettartamát és visszaadjuk eredeti fényét és kiemeljük az adott faanyagra jellemző egyedi szépséget.

Miért van szükség a kerti bútorok ápolására?

A nyári napsütés vagy a tavaszi-őszi nagyobb esőzések és a szél is hagynak nyomot a tömörfán. Még akkor is ha teakfáról beszélünk, mert bár a teakfa anyagában vízálló és ellenáll a gombáknak illetve rovaroknak, de ha nem kezeljük, kialakul a felületén egy patinás, ezüstös réteg. Ez a fa minőségére nincs hatással, ám optikailag megváltoztatja a fa megjelenését. Vannak, akik kifejezetten kedvelik ezt az évek alatt kialakuló patinás színt, de a faanyag akkor is igényel egy kis felületi tisztítást.

MILA teakfa kerti asztal 120

MILA teakfa kerti asztal 120

 

Tehát ahhoz, hogy az időjárás viszontagságainak kitett fa kerti szettünk megőrízze tartósságát és eredeti fényét, mindenképpen szánjunk rá időt. Ezt évente egyszer kell elvégezni ősszel vagy tavasszal. Mi általában az őszi ápolást javasoljuk, így tavasszal, mikor az első napsugarak megjelennek, azonnal használhatjuk őket. Amennyiben az őszi karbantartás elmaradt, tavasszal mindenképpen pótoljuk!

 

ANDRIA teakfa kerti karosszék

Új bútorok esetén feltétlenül javasolt az első használat előtt ápolóolajjal kezelni a felületet, ha meg akarjuk előzni az elszürkülést vagy a szennyeződések általi foltosodást, mert ezek az olajok UV védelemmel is ellátják a fát amellett, hogy ápolnak és impregnálnak.

Teak és trópusi fa védőolaj kezeletlen fához

Elsőként szeretnénk pár gondolatot szentelni kifejezetten a teakfa ápolásának. A teakfa tehát legyen bármilyen ellenálló a természet erőinek, a napsütés, szél és eső által erősebben igénybevett részeken a fa olajtartalma eltűnhet, ezért ha szeretnénk a faanyag eredeti aranyszínű árnyalatait megőrízni, akkor ápolóolajjal kell kezelnünk. Azt fontos hangsúlyozni, hogy ez az a jeleség csupán annyit jelent, hogy a fa felülete oxidálódott, de ez nem módosítja az egyedülálló tulajdonságait. Ez a patina réteg csiszolással bármikor eltávolítható, de ez nagyobb munka, mint előre leolajozni.

OLIA teakfa kertiszék

OLIA teakfa kertiszék

 

Ha kifejezetten szeretné, hogy kialakuljon ez a patinás réteg a teakfa felületén, akkor is ügyeljen arra, hogy időnként megtisztítsa a mikroorganizmusoktól és a szennyeződésektől, amihez tökéletes egy kefe és némi szappanos víz. Nem kell semmilyen bonyolult vagy fárasztó megoldásra gondolnunk.

Új bútorok kezelése

Tehát a kezeletlen felületű fa kerti bútorok ápolásához védőolajat használhatunk. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy vékony, láthatatlan réteget képez a bútor felületén, ami megvédi azt a zsíros szennyeződésektől, a víztől, valamint UV védelemmel látja el a faanyagot, ami megelőzi az elszürkülést. Kisebb felületre akár egy tiszta, puha és száraz ronggyal is felvihetjük, nagyobb felületen pedig ecsettel dolgozzunk.

Ehhez a karbantartási feladathoz webáruházunkban többféle terméket is tudunk ajánlani. Az olajok felvitelével a faanyagba visszapótoljuk az olajtartalmat, amivel ellenállóvá és még tartósabbá válik nem csak az időjárással, de a gombákkal és rovarokkal szemben is. A STARWAX Teak és trópusi fa védőolaj kezeletlen fához nem csak a tömörfát (mint a teakfa, akácfa, eukaliptuszfa) védi és táplálja, de a bambusz bútorokhoz és kiegészítőkhöz is bátran használható. Arany színű árnyalatot ad az egzotikus és teakfa bútoroknak, élénkíti az esetleg már kifakult fényét, kiemeli a fa erezetét.  Egyszóval ápol és impregnál, és egyben egy picit mélyíti a színét.

TOSCANE teakfa és fém kerti asztal 180x80

TOSCANE teakfa és fém kerti asztal 180×80

 

Ha azt szeretnénk, hogy a fa világos maradjon, akkor ajánljuk a SYNTIROL bio bútorápoló olajunkat, amely ökocímke tanúsítvánnyal rendelkezik, hiszen 95% -ban természetes, ásványi, biológiai forrású összetevőket tartalmaz, illetve alacsony VOC (illékony szerves vegyületek) kibocsátással kell csak számolni. Ez a termék matt és színtelen. Az olajat Franciaországban állítják elő bioforrású gyanta felhasználásával. Ez az anyag nem káros az egészségre vagy a környezetre, és megújuló növényi nyersanyagok, például repce, szója vagy búza feldolgozásából származik. Ezt kifejezetten új bútorokra ajánljuk, hogy az UV védelme meglegyen a tavaszi-nyári szezonban.

STARWAX Teak és trópusi fa védőolaj kezeletlen fához

7 900 Ft

SYNTILOR bio bútorápoló olaj színtelen

12 900 Ft

Elhanyagoltam a kerti bútoraim karbantartását. Mit tegyek?

Arra is van megoldás, hogy megújítsuk régi kerti bútorunkat, amik már megkoptak, és elveszítették eredeti fényüket. Ez kicsivel több munkát igényel, hiszen ebben az esetben a felületet elő kell készítenünk, mielőtt felvisszük az ápolószert. Erősebben igénybevett felület esetén, ha nem csiszoljuk meg a faanyagot finom csiszolópapírral, akkor nem tudja a fa beszívni a tápláló anyagokat. Nézzük meg, hogyan újítsuk meg a kerti bútorunk elveszett fényét!

Első lépésként a szennyeződésektől meg kell szabadulnunk. Erre két lehetőségünk van. Az egyik, hogy a felületet 60-as vagy 80-as csiszolópapírral átcsiszoljuk. A másik, és egyúttal könnyebb módja, hogy a felületet a STARWAX Teak és trópusi fa renováló segítségével kezeljük. Ezt használhatjuk pergolák vagy korlátok felfrissítésére is. Használata egyszerű és gyorsan kifejti hatását. Egy kefével, szivaccsal vagy ecsettel vigyük fel a tisztítandó felületre, és hagyjuk hatni 10-15 percig, majd alaposan öblítsük le a felületet. Ha még úgy látjuk, maradtak szürke területek a fán, ismételjük meg az eljárást. Ezzel a tisztításon túl is vagyunk.

 

Teakfa kerti bútorok ápolása ápolóolajjal

 

Második lépésként jön a faanyag felújítása. A renováló által megmart felületnek visszaadjuk a natúr színét. A renováló használata után hagyjuk száradni 24 órát a kezelendő felületet. Ezt követően a kifejezetten a faanyag megújítására kialakított STARWAX Teak és egzotikus fa felújítót hívjuk segítségül. A karbantartás ezen fázisa is egyszerű és gyors. Alaposan fel kell rázni az ápolószert, és nem bolyhosodó kendővel ajánlott felvinni a faanyagra. 30 percig hagyjuk száradni, és ha szükséges még 1 réteget felvihetünk.

A szennyeződések letisztítása és a faanyag felújítása után kenjük át védőolajjal a felületet. Ha fényes, aranysárga színt szeretnénk, válasszuk a   Starwax Teak és trópusi fa védőolajat, ha pedig matt, natúr színt szeretnénk, akkor a SYNTIROL bio bútorápoló olajat.

STARWAX Teak és egzotikus fa felújító 500ml

6 490 Ft

STARWAX Teak és trópusi fa tisztító 1 liter

5 990 Ft

STARWAX Teak és trópusi fa védőolaj kezeletlen fához

7 900 Ft

Egy kis segítséget nyújt az alábbi táblázat a megfelelő ápolószer kiválasztásához:

Teakfa termékcsalád és alkalmazásuk:

Kezeletlen, nyers fa Már kezelt fa esetében
Megszürkült felülethez Csiszolás 60-as vagy 80-as csiszolópapírral, majd portalanítás
Tisztítás Szennyezett, szürke fához: STARWAX Teak és trópusi fa renováló (43364) STARWAX Teak és trópusi fa renováló (43364)
Felújítás Starwax Teak és egzotikus fa felújító (43363)
Védelem STARWAX Teak és trópusi fa védőolaj kezeletlen fához (43774) vagy SYNTIROL bio bútorápoló olaj színtelen (SY2458)  STARWAX Teak és trópusi fa védőolaj kezeletlen fához (43774) vagy SYNTIROL bio bútorápoló olaj színtelen (SY2458)

A kerti bútorok helyes tárolása

Ahhoz, hogy megőrízhessük a kerti bútorok szépségét és fényét hosszú ideig, érdemes gondosan tárolni őket. Amennyiben a bútorokat a szabadban szeretné tárolni, javasolt valamilyen fedett részen hagyni azokat. Ellenkező esetben ajánljuk valamilyen vízálló ponyva használatát, ami megvédi attól, hogy eső után megálljon a bútor felületén a víz. Nagyobb esőzés után pedig érdemes áttörölni a bútorokat, hogy így biztosítsuk az optimális szellőzést, ami megakadályozza a páralecsapódást és a nyomában kialakuló penészesedést.

 

Ha egy kicsit odafigyelünk, akkor akár évtizedekig élvezhetjük kerti bútoraink kényelmében a napsütést és a meghitt pillanatokat. A valódi fa meghálálja a törődést odafigyelést, és sokáig része marad a család életének.

Ha többet szeretne tudni az egyes faanyagok illetve kő, márvány és terrazzo felületek ápolásáról, az ÁPOLÁS oldalunkon részletes útmutatót adunk hozzá. A webáruházunkban ide kattintva pedig megtalálja a különböző faanyagokhoz és kőfelületekhez bevált, prémium minőségű ápolószereinket. Ha kérdése van, bátran keresse Katalint!

 

Back to list

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük