Akáciafa, Kerti bútorok, Teakfa, Tömörfa bútorok

Akácia vagy teakfa kerti bútort vásároljak?

A kerti bútor fafajtájának kiválasztása nagyon fontos egy kényelmes kültéri oázis megtervezésekor, amelyet akár hosszú évtizedekig élvezhet. Nem minden fa viselkedik egyformán kültéri környezetben, ezért fontos, hogy ismerjük az egyes fafajták előnyeit, hátrányait, tartósságát és árát, mielőtt döntést hoznánk. A kerti bútorok gyártásához használt fafajták közül két legnépszerűbb az akáciafa és a teakfa, melyek a TEAKhome kínálatában is nagy számban megtalálhatóak. Ez az útmutató segít a két anyag különböző tulajdonságainak megismerésében, hogy az Önnek legmegfelelőbbet tudja kiválasztani.

 

FADO teakfa kerti tálalóasztal 145x45

Akáciafa tulajdonságai

Az akácia egy keményfa fajta, amely a világ trópusi, szubtrópusi és meleg mérsékelt övi vidékein honos. Az akáciafa különösen nagy mennyiségben fordul elő Afrikában, Ázsiában és Ausztráliában, és évszázadok óta használják olyan bútorok készítésére, amelyek ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Az akáciafát gyakran használják padlóburkolatok, kültéri asztalok, székek, padok és nappali bútorok készítéséhez. A tartósságáról, természetes szépségéről és vonzó erezetéről ismert akáciafa meleg színe a világossárgától a sötétbarnáig terjedhet. Ezek a különböző árnyalatok adnak természetes, egyedi textúrát a fának.

 

BIANCA akáciafa asztal 150

 

Az akáciafa természetes olajokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak az időjárás viszontagságaival szemben. Ezek az erős olajok ellenállóvá teszik az akáciafát a tűz által okozott károkkal szemben, de nem teljesen tűzálló és érzékeny a szélsőséges hőmérsékletekre. Emellett az olajok megakadályozzák a fa zsugorodását, megrepedését vagy széttöredezését az idő múlásával. Segítségükkel az akáciafa bútorok évekig megőrzik színüket anélkül, hogy kifakulnának. Az akáciafa természetesen antibakteriális, nedvességálló és ellenáll a rothadásnak, korhadásnak és rovarkárosításnak. Ám fontos rendszeresen tisztítani, hogy megelőzzük a kopást.

 

CAPRI akácia szögletes asztal 200/300

 

Az akáciafák természetesen megújuló erőforrásként gyorsan nőnek, és fenntartható módon újra ültethetők és kivághatók a környezet károsítása nélkül. Az akáciafa elérhetősége és gyorsan növekvő természete miatt az akáciafa bútorok általában kedvezőbb árúak, mint a teakfa bútorok.

 

PILAR akáciafa kerti karosszék 2 darab

Key wood akácia dohanyzoasztal

Teakfa tulajdonságai

A teakfa egy hihetetlenül tartós és gyönyörű fafajta, amelyet a Dél- és Délkelet-Ázsiában őshonos. A teakfa extrém időjárásálló tulajdonságainak köszönhetően, valamint természetes olaj- és gumitartalmának, amelyek taszítják a vizet, ellenállnak a kártevőknek és a korhadásnak. Eredetileg hajóépítésre használták. A teak faanyag hosszú, egyenes erezetű és meleg, aranybarna árnyalatú, így ideális anyag modern kerti bútorok tervezéséhez is.

 

ALBA akáciafa kerti asztal 240x100

 

A teakfa erős természetes olajokat tartalmaz  erezetébe zárva, amelyek a fa sejtfalában találhatók. Ezek az olajok természetes fényt adnak a fának, és rendkívül ellenállóvá teszik a fát a vízzel szemben, illetve a fa nem hívogató a termeszek számára sem. A teakfa magas olajtartalma miatt a fa jobban ellenáll a gombáknak, kártevőknek, penésznek, penésznek, korhadásnak és rothadásnak, mint bármely más, kerti bútorokhoz használt fafajta.

 

FRANCIA teakfa kerti szék

 

A teakfa minden időjárási körülménynek ellenáll, az esőnek, a sós tengerparti páratartalomnak, a magas hőmérsékletnek és az állandó napsütésnek. Trópusi keményfaként a teak természetesen alkalmazkodik a meleg, nedves hőmérséklethez, és nem vetemedik, repedés vagy hasad, amikor nedves, így tökéletes kültéri bútorokhoz. A benne található természetes olajok ellenállóvá teszik az UV-sugárzással szemben anélkül, hogy további kezelést vagy olajat igényelne.

 

PALOMA tömör teakfa kerti asztal, ovális 165x86

A teakfa örök darab

A teakfa bútorok rendkívül tartósak, és megfelelő gondozás mellett akár 75-100 évig is használhatók. Ez az egyik legtartósabb fa, még szélsőséges éghajlati viszonyoknak kitéve is. A teakfa bútorok jellemzően magasabb árkategóriába tartoznak, mint a többi faanyag, de rengeteg olyan értékes előnnyel rendelkezik, amivel a többi nem.

A teakfa vonzó aranybarna színű, gyönyörű, egységes erezetmintával, amely meleg tónusok és árnyalatok széles skáláját mutatja be. A teakfa bútorok meleg, arany színűek, és idővel ezüstös-szürke patinát hoznak létre, amely jellegzetes, kopott, vintage varázst kölcsönöz a fának. A fán lévő patina tovább védi a fát a kopástól és elhasználódástól, Ha a teakfa eredeti meleg színét szeretnénk visszakapni, bármikor könnyedén felújíthatjuk  és eltüntethetjük a patinát.

 

Marceau teakfa pad

Teakfa vagy akáciafa kerti bútor választás szempontjai

Tehát a következő fő tényezőket kell figyelembe vennünk:

  • Az akáciafa nem olyan kemény, mint a teakfa.
  • Az akáciafa nem érzékeny a hőmérséklet-ingadozásokra vagy a napfényre: tökéletes kültéri bútorokhoz vagy beltéri, de erős napsugárzásnak kitett bútorokhoz.
  • A teak ideális olyan bútorokhoz, amelyeket erősen nedves helyeken használnak, vagy amelyeknek időjárásállónak kell lenniük.
  • Míg az akáciafa csak nedvességálló, addig a teakfa vízálló. Ez azt jelenti, hogy az akáciafa elviseli a kisebb, felületét rövid ideig érő nedvességet, de nem bírja annyira a vizet, mint a teakfa, ami akár az állóvíznek is ellenáll.
  • Szépsége, hosszú élettartama és speciális időjárásállósága miatt a teakfa nem a legolcsóbb fa a kerti bútorok piacán. A teakfából készült kültéri bútorok nem feltétlenül mindenki költségvetésébe fér bele. A bútorok árának mérlegelésekor fontos megjegyezni, hogy a teak kerti bútor vásárlása befektetés. Míg a teakfa bútorok eleve drágábbak lehetnek, mint az akácia, a közeljövőben biztosan nem kell lecserélnie a kerti bútorokat.

Bármelyik fafajtát is választja kínálatunkból, biztos lehet benne, hogy kényelmes és minőségi darabokat kap, amelyeket hosszú évekig élvezhetnek családjával és barátaival!

Back to list

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük