Fürdőszoba bútorok, Teakfa, Tömörfa bútorok

A titokzatos teakfa

TEAKhome indonéz teakfa bútorok

A teakfa (ejtsd tikfa) egy egzóta fafajta, amit hazánkban még viszonylag kevesen ismernek. De azok közül is, akik már hallottak róla, sokan nincsenek tisztában azzal, mitől igazán különleges. Pedig a teakfa világszerte arról ismert, hogy az egyik legértékesebb bútor alapanyag. Érdemes vele közelebbről is megismerkedni, mert aki teakfa bútort választ, az egy életre szóló döntést hoz. A teakfa bútorok tartóssága ugyanis több generáción átível. Ráadásul amiatt, hogy itthon még kevéssé elterjedt a lakberendezésben – szemben például Nyugat-Európával- teakfa bútorokkal berendezni egy otthont igazi kuriózumnak számít.

MINIMALYS teakfa dohányzóasztal 120x70

MINIMALYS teakfa dohányzóasztal 120×70

 

MINIMALYS teakfa Tv szekrény 170

MINIMALYS teakfa Tv szekrény 170 

Röviden a teakfáról

A teakfa őshazája Délkelet Ázsia, ahol már a 7. századtól használták a gazdagok rezidenciáinak díszítésére. Európába először a Holland Kelet Indiai Társaságon keresztül jutott el a 18. században. Az európaiak gyorsan rájöttek, milyen kivételes alapanyag, hiszen nem korhad, úgyhogy elsősorban hajóépítésre kezdték használni, mivel az európai tölgyerdőket eddigre már nagyrészt kimerítették. Az, hogy a teakfa nem korhad a fa olaj- és gumitartalmának köszönhető, ami a szárítás után is megmarad, ellentétben más fafajtákkal.

A gyarmatosítás idején az aranylázhoz hasonló „teakfaláz” lett úrrá a térségen, főleg Burmában és Thaiföld északi részén. Rendkívül értékes exportcikké vált, így az európai gyarmatosítók, főként a britek, a 19. században minden ürügyet megragadtak ezeknek a területeknek az elfoglalására.

Mivel a kivágott fák újratelepítésére nem sok gondot fordítottak, ezért a 19. század közepére már látható következményei voltak az erdőirtásoknak, és az 1930-as évekre a legtöbb teakfa erdőt kiirtották. Ezen országok kormányai azóta is törvényekkel próbálják megállítani a folyamatot és valóban komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy újra telepítsék az ültetvényeket. Az erdők fenntarthatósága kiemelten fontos, mert ezek a fák 40-80 éves korukban a legalkalmasabbak bútorkészítésre, tehát hosszú ideig kell növekedniük, amíg kitermelhetők lesznek.

Ezért is olyan nehéz manapság hozzájutni indonéz teakfához, ami elfogadottan a legjobb minőségű a világon, tekintettel a struktúrájára, színére és keménységére.

MINIMALYS teakfa duplaágy 160x200

MINIMALYS teakfa duplaágy 160×200

 

JACOB falra szerelhető teakfa mosdószekrénY 80

JACOB falra szerelhető teakfa mosdószekrénY 80

A teakfa páratlan tulajdonságai

A teakfáról elmondhatjuk, hogy vízálló, időjárásálló, ellenáll a gombáknak, termeszeknek, és a belőle készült bútorok minimális ápolás mellett évtizedekig megőrzik szépségüket. Mi teszi lehetővé ezeket az egyedülálló tulajdonságokat?

A fa finom szemcséi közé zárva nagy mennyiségű természetes gumi és olaj található. Ez az oka, hogy bármely más fafajtánál jobb időjárásálló tulajdonságai vannak. Bár sok olyan fát találhatunk, ami olajokat tartalmaz, mely megvédi őket (például a juharfa vagy a teafa olaj), de a teak a feldolgozás után is megőrzi olaj és gumitartalmát. Az olajok megvédik a száraz rothadástól is, ami gyakori probléma az idősebb fa bútoroknál.

BAKER teakfa fürdőszoba szekrény 115

BAKER teakfa fürdőszoba szekrény 115 

 

EDEN teakfa tálalószekrény 120

EDEN teakfa tálalószekrény 120

A teakfát elsősorban a bútoripar, a hajógyártás és az építőipar területén használják fel, de az indonéz kultúrában a fafaragás egyik legfontosabb alapanyaga is. Szobrokat, műalkotásokat készítenek belőle a mai napig. Mivel maga a fafajta Indiából származik, ezért a hindu templomok díszítésére, szobrok faragására is előszeretettel használták.

Ráadásul a teakfa tartósságának köszönhetően újrahasznosítható. Az újra feldolgozott faanyagok elsősorban Burmából, Malajziából és Indiából származnak. Szinte hihetetlen módon akár több százéves faanyagokról beszélünk, mert ezek régi épületekből, palotákból, hidakból vagy vasúti talpfákból kerülnek ki. Sok esetben olyan régiek, hogy még a gyarmatosítás idejéből származnak! Ahelyett, hogy elégetnék őket, bútor készül belőlük. Ezáltal a teakfa generációkat köt össze.

WALL teakfa könyvespolc 165x180

WALL teakfa könyvespolc 165×180

 

JIN-JANG teakfa polc 100

JIN-JANG teakfa polc 100

Teakfa bútorok – kültérre is

Mivel a teakfa ellenáll az időjárás viszontagságainak, a legjobb választás kerti bútorként is. Azt tartják a róla, hogy kültéri bútorként átlagosan 70 évet is kibír kitéve a természet erőinek. Tényleg csak minimális karbantartást igényel, cserébe évtizedekig kiszolgál. Egy ilyen kollekció tökéletes kiegészítője lehet a terasznak vagy medence mellé is kerülhet, hiszen vízálló, nem kell félteni. Emiatt a legkiválóbb fürdőszoba bútorok, hiszen a fürdő párás levegője nemhogy kárt nem okoz a fában, hanem kifejezetten szereti a magasabb páratartalmat. Mindehhez pedig beltéren semmilyen felületkezelés nem szükséges.

A teakfa bútorok fényt visznek bármely helyiségbe, mert maga a faanyag színe csodálatos arany vagy középbarna, gyakran sötétebb erezettel, élénken csíkozott. Selymes tapintású, finom, bőrhöz hasonló illata van. A tömörfa kisugárzása, természetessége semmihez nem hasonlítható. Minden érzékszervet rabul ejt.

Azoknak való a teakfa, akik szeretik a természetességet, de ugyanakkor vágynak valami különlegességre, egyedire, netalán egy kis luxusra az otthonukban. A modern formatervezés is ugyanolyan jól illik hozzá, mint a keleti stílus. Izgalmasan kombinálható fémmel vagy természetes kővel. Valódi spa élményt nyújthat egy teakfa bútorral berendezett fürdőszoba folyami kő vagy márvány mosdóval kombinálva.

CAPRI teakfa kerti asztal 6 székkel

CAPRI teakfa kerti asztal 6 székkel 2

 

CAPRI kültéri teakfa asztal 200

CAPRI kültéri teakfa asztal 200 2

Körültekintően kell azonban eljárni teakfából készített bútor választásánál. Csak a legmagasabb minőségű teakfa lakberendezési tárgyak rendelkeznek ennek a különleges fának minden előnyével. Mivel ez a faanyag rendkívül nehezen beszerezhető, hiszen csak engedéllyel lehet vele kereskedni, ezért természetes, hogy meglehetősen értékes, és gyakran kézzel, egyedileg készített darabokról beszélünk. Az ilyen teakfa bútorok esetében nem tömegtermékekről van szó. Ha egy teakfa kerti szettet alacsony áron kínálnak, biztosak lehetünk benne, hogy nem a legjobb minőségű alapanyagot használták fel hozzá. A minőségnek természetesen ára van, de ez a fajta luxus megfizethető hazánkban is.

SPHERE BI JIN-JANG teakfa polc 155x155

SPHERE BI JIN-JANG teakfa polc 155×155

 

VADIM teakfa kültéri asztal 180

VADIM teakfa kültéri asztal 180

Egyre többen fedezik fel a tömörfa bútorokat és keresik a különleges, egzóta fából készített darabokat. A teakfa, a fák királynőjeként is kiemelkedik a kínálatból, hiszen ilyen páratlan előnyökkel és tartósággal más fafajták nehezen tudnak versenyezni. Ráadásul beltéri és kültéri bútorként is választható, így segítségével egységes stílust teremthetünk meg az otthonunk minden szegletében. Természetesség és luxus megfizethető áron! 

A cikk a Rezidencia lakberendezési és életmód magazin 2019/1. számában jelent meg. Már kapható az újságárusoknál.

Back to list

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük